Sotakoira TURRE

DSC_0007

Upea hellekesä jatkuu Turussa, mutta myös kova uurastus uusien aarteiden löytämiseksi jatkuu Wanhassa Eliaksessa.

Koiraihmisenä omaa sydäntä lämmittää kaikenlaiset koirakohtalot ja tarinat, mielestäni tähän Turre-patsaaseen liittyvä tositarina herättää tunteita.

Suomessa järjestelmällinen opaskoirien koulutus alkoi vuonna 1940. Tuolloin koulutettiin opaskoiria talvisodassa näkönsä menettäneille sotilaille.
Ensimmäinen opaskoirakurssi alkoi 25.6.1940 Sotakoirakoulussa Hämeenlinnassa, kurssi päättyi elokuussa 1940. Sotamarsalkka Mannerheim luovutti ensimmäiset viisi opaskoiraa sotasokeille. Yksi niistä oli Tauno Ketoselle annettu Turre, jonka nimi otettiin myös Sotasokeat ry:n jäsenlehden nimeksi.

Myös kuvanveistäjä Jussi Mäntynen hahmotteli pienoisveistoksen Turresta sotasokeille varainhankintatuotteeksi.

Ja juuri tämä kyseinen pienoisveistos on nyt löytänyt tiensä Antiikkiliike Wanhaan Eliakseen. Turre-patsaan on signeerannut siis Jussi Mäntynen 1941, Nro 2.

Jussi Mäntynen (1886 – 1978) oli suomalainen kuvanveistäjä, joka parhaiten tunnetaan realistisista eläinaiheisista veistoksistaan. Mäntynen oli luontoharrastaja ja metsästäjä, ja perehtyi siksi eläinten anatomiaan ja liikehdintään varsin hyvin jo nuorena. Mäntynen työskenteli Helsingin yliopiston eläinmuseossa konservaattorina 20 vuoden ajan, ennen kuin ryhtyi päätoimiseksi taiteilijaksi.

Tunnetuin Jussi Mäntysen teoksista pronssinen Hirvi-veistos vuodelta 1923. Sen pronssivalokset on pystytetty Viipuriin 1928, Lahteen 1955, Turkuun 1969 ja Helsinkiin 1972.

DSC_0006