Yle Uutiset: Merimiehen koirat

Yle:n alkuperäinen juttu löytyy täältä

Ilotalojen kuitteja vai matkamuistoja? – Suloisten ikkunakoirien tarinalla on kaksi puolta

Viattoman suloiset posliinikoirat ikkunalla ovat aikoinaan toimineet viestintuojina. Ikkunasta kurkkiva koirapari oli merkki isännän merimatkasta.

kaksi posliinikoiraa
Ryhdikkäät koirakaverukset.Johanna Manu / Yle

Kiharakorvaiset spanielit tuijottavat tiiviisti ikkunalasin takaa. Ryhdikkäät kaverukset ovat odottaneet pitkään. Kun ovi vihdoin käy kuukausien odotuksen jälkeen, ne kääntävät selkänsä kertoen ohikulkijoille, että perheen pää on tullut kotiin.

– Näistä puhutaan merimiesten koirina. Ne olivat ikkunalaudoilla tuijottamassa merelle, kun talon isäntä oli seilaamassa. Emäntä käänsi ne katsomaan sisälle päin isännän palattua kotiin, selventää turkulainen antiikkikauppias Kulmala.

Koirat toimivat viestintuojina, mutta tarina ei kerro, halusivatko rouvat nimenomaan viestiä olevansa isäntavapaalla.

Tarkoin määrätyt muodot

Koirakaverusten ulkomuodolle on tietyt kriteerit. Alun perin Englannin johtavalta keramiikka-alueelta, Staffordshiresta, oleva koirapari sai mallinsa kuningatar Victorian lempikoirarodun mukaan. Cavalier kingcharlesinspanieli tuntui englantilaisille tutummalta kuin koirien ensimmäinen esikuva, kiinalainen, leijonamainen Foo-koira.

Posliinikoirat ovat käsinmaalattuja, joten ne kaikki ovat uniikkeja. Tyypillinen väri on valkoinen tummilla täplillä. Koiraparit ovat aina toistensa peilikuvat. Selkäpuoli on usein jätetty koristelematta, sillä koirat ovat tarkoitettu katseltavaksi edestä päin. Koska koristekoirat on tarkoitettu ikkunalaudoille, on niiden muoto melko kapea.

Koiria valmistetaan vielä nykyäänkin Stafforshiressa.

Posliinikoiria
Johanna Manu / Yle

Haluttuja harvinaisuuksia

Koirien on tarkoitus olla aina yhdessä.

– Yksinäinen koira on puolikas vain. Jos toinen särkyy, on haastavaa löytää sille vastaavaa paria, Kulmala tietää.

Koirapari on nykyäänkin vielä haluttu keräilyesine. Aidosti vanhasta Staffordshiren tehtaan koiraparista saa pulittaa useamman sata euroa.

Koiraparin tahrainen tausta

Suloisten spanieleiden historiaan liittyy myös tarina, joka ei ole kovin imarteleva. Antiikkikauppias Kulmala tietää kertoa, että viattomien tuliaisten puhutaan olevan mahdollisesti kuitteja ilotaloista.

Alkujaan puolisot ottivat kauniit tuliaiset mielellään vastaan, mutta taustan selvittyä niitä alkoi löytymään rikottuina uuneista.

– Alkujaan puolisot ottivat kauniit tuliaiset mielellään vastaan, mutta taustan selvittyä niitä alkoi löytymään rikottuina uuneista.

Jos tahraista taustaa ei olisi, koiria voisi olla nykyään saatavilla enemmänkin. Tarina kertoo, että merimiehet eivät lopulta uskaltaneet tuoda koiria enää mukanaan, joten niitä löytyy melkoiset määrät meren syleilystä.