Kukkaloistoa

 

Nyt kun alkukesä on kukkeimmillaan, luonto on vihreä ja vehreä sekä raikas, on paikallaan esitellä kaksi luonnonihmeiden taltioijaa – kaksi taitavaa kukkamaalaria.

Greta Schalin (1897 -1993)

Vuonna 1897 syntynyt taidemaalari Margareta Ester Ingeborg Kegel (taiteilijanimeltään Greta), häntä pidettiin kukkamaalausten ehdottomana äitinä. Greta opiskeli Turun taidekoulussa, hänen opettajanaan toimi Theodor Schalin, josta tuli myöhemmin Gretan aviomies. Naimisiin mentyään Gretasta tuli Schalin.

Maalaamisen Greta aloitti nuorena akvarelliväreillä, mutta myöhemmin alkoi hän käyttää myös öljyvärejä.

Hän maalasi mielellään luonnonkukkia. Greta oli tunnettu Turun kukka- ja torikauppiaiden keskuudessa ja myöhemmin nämä toimittivatkin kukkia taiteilijalle kotiin asti, jotta hän saattoi jatkaa maalaamistaan vielä ikäännyttyäänkin. Onkin sanottu, että Greta vietti koko elämänsä kukkien parissa.

 

 

DSC_0014

 G.SCHALIN Kukka-asetelma, öljyväri kankaalle, v-1973

DSC_0016

G.SCHALIN Kukka-asetelma, öljyväri kankaalle, v-1956

Agnes Wittfooth-Raade  (1872-1966)

Agnes Johanna Wittfooth-Raade oli kotoisin nykyisin Taivassalon kotiseutumuseona toimivalta suurtilalta. Agnes Raade opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Helsingissä sekä yhden kauden Pariisissa. Agnes oli hovioikeuden presidentti Kaarlo Raaden puoliso.

Maalarina Agnes Raade määritteltiin yleensä impressionistiksi. Hän maalasi yksityiskohtia korostamatta, nopeasti ja impulsiivisesti. Kukka-asetelmansa hän saattoi
maalata kokonaan tai osittain ilman mallia, 1920- ja 1930-luvulla hän maalasi lähes pelkästään maisemia, eniten ranta-aiheita. Kukka-aiheet yleistyivät 1940-luvulla, myöhemmin ja hänet tunnettiin ja arvostettiin lähinnä juuri kukkamaalarina.

 

DSC_0049

AGNES WITTFOOTH-RAADE Kukkataulu, öljyvärityö, vasemmalla       AGNES WITTFOOTH-RAADE Kukkataulu, öljyvärityö, oikealla, v-1958

 

Kuvien taulut löydät Antiikkiliike Wanhasta Eliaksesta.

Olivia – 5 numeroa 19,90€ ja kaksi tilaajalahjaa. Tilaa nyt!