Runsas ja rehevä: Majolika!

 

MAJOLIKA-KERAMIIKKA

Majolika on värikästä, lasitettua materiaalia, josta on tehty muun muassa koriste-esineitä, seinälaattoja ja taloustavaroita . Nimitys juontaa juurensa Mallorcan saaresta, jonka nimi oli vanhaksi italiaksi Maiolica. Mallorcan kautta Majolikakeramiikkaa tuottiin Italiaan. 

 

Kuvassa näyttävät Rörstrandin maljakot majolikaposliinia

 

Alun perin majolikaksi kutsuttiin värikästä fajanssia, mitä valmistettiin käsityönä Välimeren maissa. Esine poltettiin ja kastettiin tinalasitteeseen. Sitten sen annettiin kuivua, ja vielä viimeiseksi se koristeltiin kovapolttoväreillä. Majolikafajanssia tehtiin Italiassa jo 1300-luvulla. Majolikaa valmistaneet käsityöläiset olivat aikanaan hyvin arvostettuja, jopa piispat ja aateliset palkkasivat heitä palvelukseensa.

Myöhemmin majolikaa alettiin valmistaa teollisesti fajanssista tai posliinista. Majolikaesineistä on valmistettu Arabialla jo 1880 lähtien. Rörstrandissa tuotanto aloitettiin jo aiemmin, josta mallit saatiin Arabialle. Myöskin varsin tavallista oli, että Rörstrandinkin malli oli alunperin lainattu muualta Euroopasta.

 

Kuvassa Jugendvalaisin Majolikaöljypesällä