Murunen arkkujen historiaa…

 

 

Arkku on yksi vanhimpia huonekalujamme. Alettiinhan ensimmäisiä arkkuja valmistaa jo 500-luvulla. Arkut ovat toimineet säilytyskalusteina ja tasakantiset arkut myös istuimina. Alunperin arkuissa käytettiin metallilyötteitä rakennetta tukevoittamaan, mutta keskiajalla opitun kulmasinkkauksen myötä lyötteet vaihtuivat enemmän koristuksiksi.

Arkkuja koristeltiin mm. ootraamalla, eli maalamalla arkun pintaan jalopuuta jäljittelevä kuvio. Sisäpuolelta arkkuja koristemaalattiin, maata kiertävät maalarimestarit tekivät arkkuihin ja muihin huonekaluihin taidokkaita koristuksia, mutta usein arkuissa on myös hyvin alkeellisia vuosiluku- tai monogrammimaalauksia. Koristemaalaaminen oli hyvin yleistä mm. Pohjanmaalla.

Säätyläiskodeissa arkut hylättiin epämuodikkaina ja epäkäytännöllisinä huonekaluina 1800-luvun alkupuolella. Säilytystiloina alettiin enemmän käyttämään kaappeja ja lipastoja. Arkut saivat siirtyä ullakoille ja aittoihin. Nykyään arkku on taas muodikas huonekalu ja ennenkaikkea käytännöllinen. Varsinkin tasakantiset arkut ovat suosiossa, niiden monien käyttömahdollisuuksien vuoksi. Käyhän arkku nykykodeissa mitä mainioimmin niin pöydäksi, istuimeksi tai alkuperäisen käyttönsä mukaisesti säilytykseen.

 

 

www.antiikkiliikewanhaelias.fi