Keräilyn kohteena: Paperipainot

 

Paperipainoja nimensä mukaisesti on käytetty paperipinojen painona, tuuletettaessa ikkunan kautta, oli papereiden pysyttävä paikoillaan. Lasiset paperipainot ovat kuitenkin monesti olleet täysin koriste-esineitä.

Suomessa lasisia paperipainoja tehtiin jo 1800-luvun puolenvälin jälkeen. Ulkomaisiin esikuviinsa verrattuna kotimaiset paperipainot ovat olleet varsin yksinkertaisia. Upeat paperipainot olivat jo omana aikanaan kysyttyjä keräilykohteita ja innostus niiden keräilyyn on säilynyt myös näihin päiviin.

 

 

Paperipainoja on jonkin verran ollut tehtaiden sarjatuotannossa, mutta valtaosa niistä on kuitenkin lasinpuhaltajien omaan käyttöön tehtyjä vapaa-ajantöitä. Paperipainot valmistettiin keräämällä punttelin päähän lasia kerroksittain. Kerroksien väliin tehtiin koristuksia käyttäen hyväksi ilmakuplia ja joko yksiväristä tai värikästä lasimurskaa. Hienoimmissa painoissa käytettiin koristeena myös filigaanisauvan pätkiä. Paperipainot ovat siis täyttä lasia, ei puhallettuja. Järjestäen paperipainot ovat mielikuvitusta kiehtovia ja upeita taideteoksia.