Rakastettu Myrna

Arabia Myrna

Arabialla 1930-luvun lopulla otettiin tuotantoon Olga Osolin suunnittelema empiré -henkinen AX-astiasto. Sitä valmistettiin sävyposliinista ja myöhemmin kivitavarasta ja vitroposliinista. Tunnetuin ja suurimman suosion saavuttanut AX-mallin koristeista lienee Myrna. Moni muistaa Myrna-kuvion mummon kahvikupeista ja nyt niitä kerätäänkin kilpaa omaan kahvipöytään.

 

Myrna sai nimensä amerikkalaisen filmitähden Myrna Loyn mukaan. Olga Osol halusi sirolle kupilleen nimen siihen aikaan suositulta näytteiljättäreltä. Osol piti Myrna Loyta hyvin eleganttina ihmisenä ja halusi siirtää hänen nimensä myös elegantille kahvikalustolleen.

Myrna oli tuotannossa 30.6.2005 asti. Tekninen kehitys on vuosien varrella jonkin verran muuttanut Myrnaa. Esimerkiksi ennen käsin sorvatut jalat sorvattiin myöhemmin koneella ja koriste painettiin kivipainon sijasta silkkipainolla. Tässä muutoksessa Osol tummensi koristeen ääriviivoja ja korosti muutenkin värejä. Materiaaliltaan Myrna vaihtui sävyposliinin sijasta vitroposliiniksi ja pohjaväri ruskehtavasta valkoiseksi. Myös kupin korvaa muutettiin isommaksi.

Olga Osol on kertonut Myrnan taustasta seuraavaa:

Minulta pyydettiin juhlallista kahvikuppia. Ajat olivat silloin ankeat ja juhlatunnelmaa tarvittiin mielialan nostamiseksi. suunittelin Myrnan maaseudun ja pikkukaupungin koteihin. Ajattelin niiden sisustuksia, maaseudun vaatimattomia koteja vanhoine tavaroineen. Sinne piti Myrnan tuoda juhlan tuntua: Pöytään levitetään puhdas liina, katetaan kauniisti, ovi avataan ja juhlavieraat kutsutaan sisään.”