Keräilyn kohteena: KÄYNTIKORTTIKUVAT

 

Vanhoja valokuvia keräillään paljon, harrastajat keräilevät kuvia esimerkiksi kuvaajan tai kuvan sisällön perusteella. Valokuvan arvoon vaikuttaa ikä, asiayhteys ja sisältö, mutta yleisesti ottaen kuvien keräily on edullinen harrastus.

Itseäni viehättää erityisesti käyntikorttikuvat, eli valokuvat jotka ovat liimattu pahville. Näitä hurmaavia potrettikuvia kutsutaan myös nimellä visiittikuva, koska kuvissa monesti henkilöt ovat pukeutuneet kuin olisivat vierailulle tulossa. Käyntikorttikuvat yleistyivät 1860-luvulla ja niiden suosio jatkui 1920-luvulle saakka. 

 

 

Käyntikorttikuvien ikää pystyy ajoittamaan taustapahvin, pukumuodin tai vaikka rekvisiitan avulla. Näitä kuvia vaihdeltiin perhepiirissä ja tuttavien kesken. Kuvien suunnaton suosio ja keräily johti valokuva-albumeiden yleistymiseen.

Kiertävät kuvaajat olivat arvostettuja ammattimiehiä, valokuvaajat työskentelivät luonnonvaloilla ja kuvien valmistus vaati kemistin taitoja. Vaikuttaisi siltä, että nämä pienet kuvat olivat kuvaajien tärkein tulonlähde noihin aikoihin.

Käyntikorttikuvia ostavat innokkaasti myös muut kuin keräilijät, niistä saa rakenneltua vaikkapa mielenkiintoisia kuvakollaaseja seinälle.