Viikon esine: Pinottavat lasit

 

Saara Hopea – Pinottavat lasit

 

 

Saara Hopea (1925 – 1984) oli huonekalusuunnittelija, lasimuotoilija ja korusuunnittelija. Vuonna 1952 Kaj Franck halusi Saara Hopean Nuutajärvelle lasisuunnittelijaksi ja uudistamaan kanssaan lasitehtaan tuotantoa. Hopean ja Franckin yhteistyötä onkin kuvattu niin saumattomaksi, että heidän töitään on melkein mahdotonta erottaa toisistaan. Nuutajärvellä Saara Hopea työskenteli vuoteen 1959 saakka, suunnitellen sekä sarjatuotantoa että uniikkia taidelasia.

Sarjatuotannosta ehkä kaikkein tunnetuin esine on pinottava lasi,  joka tunnetaan myös nimellä värillinen mehulasi. Pinottavat lasit esiteltiin yleisölle vuoden 1952 taideteollisuusnäyttelyssä. Tähän sarjaan kuului myös mehukannu. Pinottava lasi oli lajissaan ensimmäinen ja siinä näkyvät hyvin Saara Hopean lasisuunnittelun tunnusomaiset piirteet, eli muodot ovat selkeitä ja elegantteja. Nuutajärven lasitehdas valmisti pinottavia laseja vuoteen 1968 saakka.

Saara Hopean ura lasisuunnittelijana oli melko lyhyt. Hän siirtyi isänsä kuoleman jälkeen hoitamaan perheen kultasepänliikettä Porvooseen.