Viikon esine: HURMAAVA HERÄTYSKELLO

 

 

Vanhat herätyskellot ovat mielenkiintoisia ja erittäin kauniita esineitä. Vanhat mekaaniset herätyskellot saivat perinteisesti voimansa vieteristä ja ne on muistettava virittää, jotta kello myös herättää. Tästä syystä näitä ihania kelloja harvemmin enää käytetään niiden alkuperäisessä tarkoituksessa, mutta onhan ne lumoavia vaikkapa vain koristeena.

 

 

Ajatus herätyskellosta on tietyllä tavalla mekaanisen kellon perusajatus. Alkujaan ensimmäiset mekaaniset ajanmittauslaitteet valmistettiin luostareihin, joissa ne ilmoittivat äänimerkillä rukoushetket.

Nykymielessä herätyskelloja alettiin käyttää vasta 1900-luvun alussa. Herätyskellojen massatuotanto aloitettiin Saksassa, ja näistä kelloista suunniteltiin sekä matka- että yöpöytäversioita. Herätyskelloissa ei ole heiluria vaan liipotin, joka mahdollistaa sen, että kelloja voidaan siirtää paikasta toiseen käynnin häiriintymättä.

Herätyskello onkin rannekellon jälkeen koko maailman levinnein kellotyyppi. Nykyisin herätyskellon rinnalle on tullut matkapuhelimen herätyskello-toiminto. Kuitenkin vanhanajan herätyskellon kuva, jossa on mikkihiirimäiset tiukukorvat, on säilynyt ihmisten mielessä herätyskellon symbolina.

 

 

     

 

  

 

Voita lahjakortteja