RENGINKAAPPI

 

 

 

Renki oli tilallisen maanviljelijän apumies. Erityisesti maatalouksissa, joissa ei ollut koneita mutta tuotanto on selvästi ylitse omavarantarpeen, rengit olivat varsin välttämättömiä. Tavallisesti renki myös asui talon mailla ja oli talon ruoassa ja vaatteessa, eli ylöspidossa. Renki saattoi olla kausirenki eli hänet palkattiin vain esimerkiksi heinänteon tai viljankorjuun ajaksi.

Renginkaappilla tarkoitettiin rengin henkilökohtaisten tavaroiden säilytyspaikkaa, rengin omaa komeroa. Siihen piti mahtua koko omaisuus mitä rengillä oli. Jos renki sai pestuumarkkinoilla uuden isännän, niin kaappi otettiin mukaan ja kannettiin selässä. Rengillä saattoi olla vahva nahkahihna, jolla kaapin sai kohtuullisen helposi selkäänsä. Kaapeissa on monesti molemmin puolin haka, jolla kaapin taas sai ripustettua seinälle, pois jaloista.

Renginkaappeja on monenmoisia, pienimmistä suuriin ja karuista kaapeista aina koristeltuihin saakka. Renginkaapit ovat löytäneet tiensä myös nykykoteihin, seinälle sopiva kaappi käy yhtälailla pieneen kuin suureenkin tilaan. Myös moderniin sisustukseen veikeä seinäkaappi tuo ripauksen vanhan ajan lämpöä.

 

Kuvassa 1700-1800-luvun renginkaappi alkuperäisvärityksellä

 

Yksi vastaus artikkeliin ”RENGINKAAPPI

  1. Päivitysilmoitus: Viikon esine: Renginkaappi

Kommentointi on suljettu.