PAAVO SAINIO ja perinteiset Turku-maisemat

 

PAAVO SAINIO 1899 – 1982

Paavo Sainio, öljyvärimaalaus Turun Käsityöläismuseosta

 

Taidemaalari ja graafikko Paavo Sainio oli syntyperäinen turkulainen. Turku ja sen perinteiset näkymät näyttelevät tärkeää roolia myös hänen teoksissaan. 

Taiteen tekeminen kiinnosti Sainiota jo varhain. Hän kirjoittautui Turun Taideyhdistyksen piirustuskouluun, jossa hän opiskeli Teodor Schalinin ja Ragnar Ungernin johdolla 1924-28. Ja jo toisen opiskeluvuoden aikana Sainio sai teoksiaan esille Taideyhdistyksen vuosinäyttelyyn. Ensiesiintymisen jälkeen hänen teoksensa olivatkin säännöllisesti esillä Taideyhdistyksen näyttelyiden lisäksi myös Turun Taiteilijaseuran näyttelyissä.

Sainion taiteellisten kykyjen todisteena olivat hänelle myönnetyt apurahat. Ensimmäisen niistä, Dahlströmin apurahan, hän sai vuonna 1938, jolloin hän osallistui myös suomalaisen grafiikan näyttelyyn Lontoossa. Seuraavana vuonna myönnetty matka-apuraha mahdollisti Pariisiin suuntautuneen opintomatkan. Vuonna 1941 Sainio suuntasi hänelle myönnetyn apurahan turvin Tukholman kuninkaalliseen taideakatemiaan. Muutama vuosi Tukholmassa opiskelun jälkeen Sainio jättäytyi vapaaksi taiteilijaksi.

 

Paavo Sainio, öljyvärityö Turun Satamasta

 

Sainio oli taiteilijana monipuolinen, hän hallitsi maalaamisen lisäksi piirtämisen ja etsauksen. Taulujensa maisemat Paavo Sainio löysi pääasiallisesti Turusta ja Turun saaristosta. Luostarinmäkeä hän maalasi niin kesällä kuin talvellakin, sekä muita mieluisia kohteita Turussa olivat Samppalinna myllyineen ja Aurajoki. Sainio tallensi näitä kaupunkinäkymiä piirustuksina, maalauksina sekä grafiikkana.

Maisemien lisäksi hän kunnostautui erityisesti muotokuvaajana. Muotokuvien malleina olivat yleensä turkulaisia tai Varsinais-Suomalaisia politiikan, kulttuurin ja urheiluelämän vaikuttajia.

 

 

Kuvien taulut löydät Wanhan Eliaksen sivuilta: 

www.antiikkiliikewanhaelias.fi