Keräilyn kohteena: RYIJYT

 

 

Ryijyllä tarkoitetaan pitkänukkaista villaista peitettä, jota nykyisin pidetään lähinnä seinällä koristeena. Ryijyjä valmistetaan kahdella tavalla: kutomalla kangaspuissa tai ompelemalla nukat valmiiseen pohjaan.

Alunperin ryijyjä käytettiin Viikinkien aikoihin veneenpeittoina, käärinliinoina, peitteinä ja lämmikkeenä. Joskus 1700-luvulla vuoteissa alettiin käyttää täkkejä, ja ryijyjä ryhdyttiin käyttämään juhlissa ja koristeina. Eri alueille kehittyi omia tyypillisiä malleja, niitä tehtiin esimerkiksi kapioiksi tai suvun morsiusryijyiksi. Tästä johtuen vuosiluku, ihmishahmot ja sydänkuviot olivat suosittuja.

 

 

Suurin ryijyinnostus Suomessa alkoi 1920-luvulla, tuolloin Suomen Käsityön Ystävät alkoi myydä ryijymalleja ja tarvikepaketteja ryijyntekijöille. Malleja julkaistiin värikuvina muun muassa Kotiliesi-lehdessä. Seinällä ryijy toimii myös lämpöä ja ääntä eristävänä. Ryijyn ripustamisessa kannattaa välttää suoraa auringonvaloa. Ryijyn hoitoon suositellaan tuulettamista, pienitehoista imurointia sekä lumipesua.