ARABIA MAISEMA

 

Englannissa otettiin jo 1700-luvulla käyttöön astioissa Maisema-koriste. Astioiden reunakoristeena kiertää rikas kukka-aihe ja keskuskoristeena niissä on erilaisia kuvia englantilaisesta maisemista, kuten linnamaisia rakennuksia, myllyjä, veneitä, lehmiä, puita ja myös ihmisiä.

 

 

Arabiaan Maisema-koriste tuli alunperin jo vuonna 1882 Rörstrandin välityksellä. Rörstrandissa koriste oli otettu tuotantoon 1860-luvulla. Astiasto, jossa Maisema-koristetta käytettiin oli nimeltään AS-malli. AS-malli oli tähdätty erityisesti vientimarkkinoille kilpailemaan englantilaisten astiastojen kanssa. Se kuitenkin osoittautui  jo alusta lähtien myyntimenestykseksi myös kotimaassa. Uudelleen elvytettyä Maisema-koristetta varten kuparilevyt kaiverrettiin uudelleen erityisesti Arabian tarpeisiin.

Aluksi koristetta valmistettiin tummansinisenä, myöhemmin mukaan tulivat myös punainen, vihreä, ruskea, musta/harmaa ja vihreän sininen. Tummansininen versio pysyi kuitenkin pisimpään tuotannossa, aina AS-mallin lopettamiseen asti, vuoteen 1975. Ja vielä 1980-90-lukujen taitteessa Arabian postimyynti teetti lyhyen aikaa sinisen Maiseman kahvikuppeja kaukomailla. Eri aikojen Maisemat erottaa toisistaan hyvin tehtaanleimojen perusteella.