Aamuset ”Antiikkiliike ei ole enää vain keräilijöiden paikka”

Aamusetin koko juttu luettavissa täällä.

Aamuset KAUPUNKI 05.02.2014 14:04

Kulmala kertoo, ettei antiikkiliikkeessä voi Suomessa keskittyä vain tiettyihin esineisiin. Antiikkiliike Wanhan Eliaksen haarakonttorissa on varsinaisen antiikin lisäksi myynnissä myös retroantiikkia. (Kuva: Oona Karhunen)

Antiikkiliikkeet tunnetaan keräilijöiden paratiisina. Yrittäjä Kulmala Antiikkiliike Wanhasta Eliaksesta kuitenkin kertoo, että asiakaskunta on vuosien varrella muuttunut.

– Antiikkiliike ei ole enää vain keräilijöiden ja antiikki-ihmisten paikka. Ihmiset ovat kiinnostuneet ekologisuudesta, minkä ansiosta antiikkiliikkeen ovat löytäneet myös aivan tavalliset kotinsa laittajat ja sisustajat, Kulmala sanoo.

– Selvästi suurempi osa asiakkaista hakee tuotteita sisustukseen ja tarpeeseen kuin hyllylleen, ja antiikkiliikkeellä onkin nykyään kilpailukykyä muiden huonekaluliikkeiden rinnalla.

Asiakkaita on Kulmalan mukaan laidasta laitaan. Liikkeessä käy sekä nuoria että vanhoja, miehiä ja naisia.

– Senioripuoli asiakkaista ei niinkään osta vaan tulee enemmänkin myymään esineitä.

Varsinaisten antiikkikalusteiden ja -tavaroiden lisäksi Wanhan Eliaksen haarakonttorissa on myynnissä muun muassa designia, tauluja ja valaisimia.

– Pop-antiikiksi tai retro-antiikiksi kutsuttavat esineet tulevat aiemmin halutuiksi. Tavara käy antiikkiliikkeessä myytäväksi, koska se on niin erilaista. Tietenkin uudemmilla esineillä täytyy olla nimeä, Kulmala sanoo.

Antiikkia asiakkaat ostavat Kulmalan mukaan muun muassa tuomaan kontrastia ja lämpöä kotiinsa.

– Sisustukseen ei välttämättä vaadita kuin yksi tai kaksi harkittua, muuten modernia taloa korostavaa, yksityiskohtaa.

Kulmala kertoo, että jossakin vaiheessa moni etsi muun muassa tasakantisia arkkuja. Tällä hetkellä antiikkiliikkeistä ei kuitenkaan haeta suurella joukolla yhtä ja tiettyä tavaraa. Ihmisten maut muuttuvat, ja muotivirtaukset vaikuttavat myös antiikkiliikkeessä.

– Nykyään ihmiset ovat rohkeita sisustamaan. He eivät katso sisustuslehteä, vaan luottavat omaan makuunsa ja uskaltavat tehdä omia päätöksiään.

Antiikkia ostaakseen ei Kulmalan mukaan tarvitse olla miljonääri. Edullisiakin esineitä löytyy paljon, ja jo muutamalla kympillä ”pääsee kiinni kivoihin esineisiin”.

– Suosittuja ja hauskoja ovat esimerkiksi helmitaulut, joita voi taideteosten tapaan vaikka kiinnittää seinälle.

Mutta mikä antiikissa oikein viehättää?

– Luulen, että on tärkeää, etteivät esineet ole kertakäyttötavaraa. Jos niihin itse kyllästyy, voi ne antaa jälkipolville. Antiikki on sijoitusta tulevaisuuteen. Jos esine on säilynyt sata vuotta, miksei se säilyisi sen jälkeenkin. Designia ja taidetta ostetaan kyllä ihan rahallisessakin sijoitusmielessä, Kulmala sanoo.

Oona Karhunen
http://www.aamuset.fi

Kyllä kiitos, tilaan Olivian todella edullisesti: 5 numeroa 19,90!
Tilaajalahjana upea IvanaHelsingin IndianSummer-laukku.

Yksi vastaus artikkeliin ”Aamuset ”Antiikkiliike ei ole enää vain keräilijöiden paikka”

  1. Gone to the beach

    Hei Hanna! Ihanaa kun kirjoitat blogimerkintöjä. Wanha Eliaksen ihailija jo olenkin ollut jo muutaman vuoden. Olen estetiikkaa rakastava, vanhan esineen ”henki” merkitsee paljon, sisustelija, kukkien ystävä. Odotan jo kesää. Huutokauppoihin olen ”retkahtanut”, tulipa sieltä yksi mukava löytökin tehtyä tässä. Nimittäin alkuperäisessä sinisessä värissä oleva kirstu. Puhdistelinkin sitä asianmukaisilla aineilla jo ja mietin olisiko kiiltovaha hyväksi sille? Maalia se ei tarvitse. Ja kiitos kirjoituskoneesta! Taitaa olla tulossa. Terkut täältä!

Kommentointi on suljettu.