Kaunis Kastehelmi

 

KASTEHELMI – OIVA TOIKKA –

Professori Oiva Toikka (s. 1931) on tunnettu suomalaisen lasitaiteen itseoikeutettuna mestarina. Harvempi kuitenkaan tietää, että hän opiskeli alun perin keramiikkaa. Toikan ensimmäinen työpaikkansa oli Arabian taideosastolla, missä hän aloitti vuonna 1957. Vuosina 1960 – 1963 Oiva Toikka toimi opettajana Sodankylässä, kunnes huomasi, että Nuutajärven lasitehtaalle haetaan suunnittelijaa. Itse Kaj Franck palkkasi Toikan Nuutajärvelle, mistä hänen laaja tuotantonsa lähti valloittamaan maailmaa – ja jossa hän yhä jatkaa työtään.

 

 

 

Kastehelmi-sarjan Toikka suunnitteli vuonna 1964 ja se oli tuotannossa vuoteen 1988. Se on kautta aikojen ollut yksi Oiva Toikan suosituimpia sarjoja. Idea lasipisaroilla koristellusta pinnasta syntyi, kun Toikka halusi peittää puristelasiin väistämättä jääviä saumakohtia. Kokeiluista pisaramuotilla kehittyi kokonaan uusi pintastruktuuri, mikä korosti kauniisti lasin elävyyttä ja valon heijastumia.

Nimeensä Kastehelmi on saanut inspiraation Suomen luonnosta, jossa kesäaamun auringonvalossa voi nähdä kastepisaroiden kimaltavan heinänvarressa kuin helminauha. Vuonna 2010 Oiva Toikka on työskennellyt 50 vuotta saman yrityksen palveluksessa, tämän juhlavuoden kunniaksi Kastehelmi-sarjasta tulee muutamia osia uudelleen tuotantoon.

 

 

Yksi vastaus artikkeliin ”Kaunis Kastehelmi

Kommentointi on suljettu.